Oskaras Koršunovas
Σεμινάριο Υποκριτικής “Άμλετ΄ και ΄Γλάρος΄: το θέατρο πάνω από τη ζωή”
«Το θέατρο πάνω από τη ζωή» είναι το όνομα που έχει δώσει ο 55χρονός πολυβραβευμένος Λιθουανός σκηνοθέτης, Oskaras Koršunovas, στο σεμινάριο, που θα πραγματοποιήσει στο θέατρο ΕλΕρ (Φρυνίχου 10, Αθήνα), για Έλληνες ηθοποιούς και σκηνοθέτες, από τις 3 ως τις 8 Δεκεμβρίου, σε διοργάνωση του Κέντρου Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANTGARDE.
Ιππότης του Γαλλικού Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων, πολυβραβευμένος στην πατρίδα του, στη Γαλλία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Πολωνία, τη Σκωτία, τη Βοσνία, τη Ρωσία, την Αυστρία, με συμμετοχές σε πληθώρα Φεστιβάλ διεθνώς και σκηνοθεσίες παραστάσεων σε πολλές σκηνές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ο κορυφαίος Λιθουανός θεατράνθρωπος, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φημισμένου OKT/Vilnius City Theatre, φιλοδοξεί να μεταγγίσει στην Αθήνα ένα κομμάτι της τέχνης, της τεχνικής, αλλά και της κοσμοθεωρίας του, καθώς θα μοιραστεί την εμπειρία των κοντά 40 χρόνων του στο θέατρο, ως ηθοποιός, ως σκηνοθέτης, ως σκηνογράφος, ως δραματουργός και, κυρίως, ως παιδαγωγός.
Έχει λεχθεί πως εν καιρώ ειρήνης τα θέατρα ανεβάζουν Τσέχωφ και εν καιρώ πολέμου Σαίξπηρ. Ο Oskaras Koršunovas, ανεξάρτητος και βαθιά φιλοσοφημένος θεατράνθρωπος, έρχεται στην Αθήνα να διδάξει και τους δύο κορυφαίους δραματουργούς, επιλέγοντας για το σεμινάριό του τον σαιξπηρικό «Άμλετ» και τον τσεχωφικό «Γλάρο», γιατί, όπως εξηγεί, «ο κόσμος σήμερα καλώντας σε ειρήνη, ετοιμάζεται για πόλεμο». Μέσα από τα δύο σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, ο Λιθουανός σκηνοθέτης θα προσπαθήσει να απαντήσει στην ερώτηση που πάντα βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνάς του: ποια είναι η σχέση του θεάτρου με τη ζωή;
Το σαιξπηρικό αριστούργημα ο Oskaras Koršunovas το έχει δουλέψει σε παράσταση που πριν από οκτώ χρόνια, τον Ιούλιο του 2016, έφερε στην Αθήνα, διατυπώνοντας το προφητικό: «… ο Άμλετ είναι το πιο επίκαιρο έργο της εποχής μας. Έχουμε μια άνετη ζωή και το μέλλον μας μοιάζει εγγυημένο…. Πρέπει να κομματιάσουμε την υποτιθέμενη βεβαιότητα της ύπαρξής μας. Η ασφάλεια μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη».
«Όταν δεν ανεβάζει παραστάσεις, στοχάζεται, το σύστημα τον βρίσκει πάντα απέναντι, δεν προσποιείται ποτέ», παρατήρησε ο λιθουανικός Τύπος, με αφορμή τα 55α γενέθλιά του. Στην ερώτηση «πού θα ήταν, αν δεν έκανε θέατρο;» ο λιθουανός μετρ απαντάει αφοπλιστικός: «Θα δημιουργούσα έτσι κι αλλιώς. Σκεφτόμουν να γίνω συγγραφέας ή κινηματογραφιστής. Μπορεί να το κάνω κάποτε, αλλά με τράβηξε το θέατρο. Το θέατρο υπήρξε ο καλύτερος ψυχοθεραπευτής και ψυχολόγος μου. Μέσα απ’ το θέατρο άρχισα να λύνω τα προσωπικά μου προβλήματα. Οι καλύτεροι μου φίλοι ήταν οι άνθρωποι της σκηνής. Το θέατρο για μένα είναι το εργαλείο με το οποίο εξερευνώ τον κόσμο, τον εαυτό μου, τους άλλους και τον εαυτό μου μέσα από τους άλλους. Το θέατρο με έχει στύψει, αλλά κι εγώ το έχω στύψει επίσης. Έχω συνειδητοποιήσει πως είμαι θνητός…».
*Περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο, στο τηλέφωνο: 6977296680 (Ντίνα Σαράντη).