Έγκλημα και Τιμωρία

Αρχική / Έγκλημα και Τιμωρία
Έγκλημα και Τιμωρία
Έγκλημα και Τιμωρία
Έγκλημα και Τιμωρία
Έγκλημα και Τιμωρία
Έγκλημα και Τιμωρία

Έγκλημα και Τιμωρία

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Σκηνοθεσία Όλια Λαζαρίδου

«Από τη μία έχουμε μία αναίσθητη, ανάξια και άχρηστη γριά τοκογλύφο που όχι μόνο είναι άχρηστη μα, στην πραγματικότητα, κάνει κακό στον κόσμο. Που δεν ενδιαφέρεται για κανέναν παρά μόνο για τον εαυτό της και που σύντομα θα πεθάνει.

Καταλαβαίνετε;

Κι απ’ την άλλη, οι ζωές νέων ανθρώπων που αχρηστεύονται γιατι δεν έχουν ούτε να φάνε. Χιλιάδες καλές πράξεις θα μπορούσαν να γίνουν με τα χρήματα της γριάς που αλλιώς θα τα πάρει μαζί στον τάφο της.»

Τη χρονιά που διανύουμε, το 2021, συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (1821-1881), του σπουδαιότερου ίσως, «προφήτη» του 20ου αιώνα. Ως φόρο τιμής στον ίδιο και στο έργο του, η Όλια Λαζαρίδου σκηνοθετεί, το «Έγκλημα και Τιμωρία».

Η Όλια Λαζαρίδου σημειώνει:

«Στο «Έγκλημα και Τιμωρία»του Ντοστογιέφσκι, ένας νεαρός φοιτητής που φτάνει στο φόνο διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία και καταγγέλοντάς την, αναρωτιέται αν έχει το δικαίωμα να εγκληματίσει κανείς, όταν το κάνει για να προσφέρει στο κοινό καλό. Και αν είναι λογικό να θεωρείται ο ίδιος ένοχος, τη στιγμή που όσοι κάνουν πολέμους ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους.

Αυτά τα ερωτήματα καθώς και η βασανιστική μεταφυσική ανησυχία που διαπερνάει το έργο του Ντοστογιέφσκι, ίσως μοιάζουν παράταιρα, σε μια εποχή που τη συνείδηση υπνωτίζει ο ήχος του πληκτρολογίου.

Παλεύοντας με τη φτώχια, την ανέχεια και τη ρηχή εποχή μας, κάποιοι νέοι κατορθώνουν να κάνουν την υπέρβαση. Παίρνουν φόρα και μέσα απ’ τα σκοτάδια βγαίνουν κάποτε στο φως. Αυτοί είναι λίγοι. Όμως στη σκέψη μου βρίσκονται όλοι οι νέοι που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μίζερες εποχές, με κομμένα γόνατα, με ελάχιστα χρήματα και με τον κυνισμό που γεννάει η απελπισία.

Σε αυτούς, αφιερώνω νοερά αυτή την παράσταση.»

Πρόκειται για μία θεατρική διασκευή των Marilyn Campbell και Curt Columbus που αναφέρεται στη σχέση των τριών βασικών προσώπων: του Ρασκόλνικοφ, του Πορφύρη και της Σόνια, με επίκεντρο τον Ρασκόλνικοφ.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο θέατρο ΕΛΕΡ από τις 17 Δεκεμβρίου 2021 έως την 23 Ιανουαρίου 2022 , κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (πλην αργιών) στις 21:00.

Τo σκηνικό της παράστασης είναι δημιουργία του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου.

Στη βιόλα η Ελένη Φουρλάνου.

Παίζουν: Νικόλας Μίχας, Κωνσταντίνος Μπλάθρας, Χριστίνα Τασκασαπίδου

Συντελεστές

Διασκευή

Marilyn Campbell και Curt Columbus

Μετάφραση

Στέλιος Βαφέας

Σκηνοθεσία

Όλια Λαζαρίδου

Σκηνογραφία

Χρήστος Μποκόρος

Φωτισμοί

Ζαφείρης Επαμεινώνδας

Φωτογραφίες παράστασης

Χριστίνα Γεωργιάδου

Ωρες παραστασεων
  • Παρασκευή 21:00
  • Σάββατο 21:00
  • Κυριακή 18:00

Διάρκεια παράστασης 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων
  • 14 ευρώ (κανονικό)
  • 8 ευρώ (Αμεα, φοιτητικό και άνω των 65)

Ευχαριστούμε θερμά τους: Εύα Στεφανή, Ουρανία Κρασάκη, Γιώργο Μουρατίδη.

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.Α

 

Λεπτομέρειες Έργου